4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Στο Driving Academy

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ: BMW M5, MAZDA MX-5, NISSAN 350Z, VW GOLF GTI
ΟΔΗΓΟΙ: ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΑΛΟΥΡΟΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ, ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΑΝΤΙΛΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΠΙΔΗΣ, ΣΤΡΑΤΗΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
ΔΙΑΔΡΟΜΗ: ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

More than just fun!

Κι όμως! Κάτι που δείχνει μακριά από τη φιλοσοφία ή τον τρόπο σκέψης σου, αν το γνωρίσεις, μπορεί όχι απλώς να το αποδεχθείς, αλλά και να μάθεις - και φυσικά να το απολαύσεις.

ΤΟ έχουμε αναφέρει στο παρελθόν και αποτελεί μέρος της φιλοσοφίας μας. Η αυτοκίνηση μπορεί ποικιλοτρόπως να προσφέρει ευχαρίστηση και απόλαυση, που κάποιοι -όχι και τόσο... φυσιολογικοί είναι η αλήθεια, όπως εμείς- επιζητούμε σε κάθε ευκαιρία. Οι τρόποι είναι διάφοροι, και όχι κατακριτέοι, από τη στιγμή που τηρούνται κάποιες βασικές αρχές ασφάλειας και εφόσον λαμβάνουν χώρα σε ειδικούς και ελεγχόμενους χώρους. Δεν είναι τυχαία η άνθηση των track day ή των αγώνων GTCC, όπου, σε πίστες ή αυτοκινητοδρόμια, ιδιώτες και οδηγοί που επιθυμούν να απολαύσουν τις χαρές της οδήγησης μπορούν να το κάνουν με ασφάλεια, χωρίς ιδιαίτερο ρίσκο και, κυρίως, χωρίς να... απειλούν όποιον κινείται κοντά τους.
Στα καθ' ημάς, η φιλοσοφία μας έχει να κάνει περισσότερο με πίστες ή, ακόμα καλύτερα, με ειδικές διαδρομές, εκεί όπου ο χρόνος, η λεπτομέρεια στους χειρισμούς και η ευλαβική τήρηση των αγωνιστικών γραμμών αποτελούν το «α» και το «ω». Ωστόσο, ουδέποτε κρύψαμε το θαυμασμό μας για το ντριφτ. Η πλαγιολίσθηση αποτελεί φετίχ για κάθε οδηγό, και μόνο τυχαία δεν είναι η αναγνώριση που συναντά η συγκεκριμένη μορφή αγώνων την τελευταία δεκαετία. Κάποιοι ξεγελιούνται από την υπερβολική ισχύ των αυτοκινήτων, από το «ειδικό» στήσιμο, τις εξελιγμένες αναρτήσεις-κρεμαγιέρες και τα ειδικά ρυθμισμένα μπλοκέ. «Έλα, τώρα, λίγο γκάζι πατάς και γυρνάει κάθετα», σκέφτονται οι περισσότεροι. Κι όμως, αρκεί να βρεθείς σε μία από τις συναντήσεις του σχετικού πρωταθλήματος, για να καταλάβεις τη δυσκολία του εγχειρήματος. Ουσιαστικά πρόκειται για μια τελείως διαφορετική τεχνική, και αυτό μόνο οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές του ντριφτ είναι κατάλληλοι για να σου το μεταφέρουν.
Με αυτό ως κεντρική ιδέα, το 2006 ο Θωμάς Παπαπάσχος με τους συνεργάτες του προχώρησαν στην ίδρυση του Drift Academy, το οποίο με το πέρασμα του χρόνου μεγάλωσε και μεταμορφώθηκε σε μια ολοκληρωμένη σχολή, με διαφορετικά σεμινάρια, ανάλογα με τις επιθυμίες των «σπουδαστών». Όπως, αναμενόμενα, γίνεται αντιληπτό, δεν το σκεφτήκαμε δεύτερη φορά πριν εκδράμουμε προς το αεροδρόμιο του Ελληνικού, έπειτα από την ευγενική πρόσκληση του Θωμά Παπαπάσχου και της ομάδας του για μια πρώτη επαφή με τα... μυστικά του ντριφτ!

Ραντεβού στο Ελληνικό!
Όταν το 2006 το Drift Academy ιδρύθηκε και ξεκίνησε τη λειτουργία του, η έδρα του ήταν στο Μαραθώνα. Με την πάροδο του χρόνου, και αφού μεσολάβησε ένα διάστημα που σταμάτησε η λειτουργία του, ο Θωμάς Παπαπάσχος επέλεξε τη μεταφορά του στο αεροδρόμιο του Ελληνικού - η έδρα βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του γηπέδου γυναικείου μπέιζμπολ. Εκεί συναντήσαμε τους καθηγητές μας, οι οποίοι μας ξενάγησαν τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους. Η σχολή καταλαμβάνει μια έκταση 65 στρεμμάτων, μέσα στα οποία έχουν διαμορφωθεί επιμέρους τμήματα κατάλληλα για τις ανάγκες των διάφορων ασκήσεων. Στο εσωτερικό του γηπέδου βρίσκεται η αίθουσα υποδοχής και θεωρητικής εκπαίδευσης, η οποία εντυπωσιάζει, αφού δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αντίστοιχες του εξωτερικού. Βέβαια, την ίδια ώρα παρατηρείς τις υπόλοιπες ολυμπιακές εγκαταστάσεις γύρω σου, και περισσότερο σε «πιάνει η ψυχή σου» με τη σκέψη του πόσα χρήματα δαπανήσαμε πριν από μία δεκαετία, αφήνοντας από τότε και μέχρι σήμερα σε αχρηστία τόσες εγκαταστάσεις.
Πίσω στο σημερινό Driving Academy, τίποτα δε θυμίζει την αρχική προσπάθεια του 2006. Πλέον, η σχολή συνεργάζεται με τη VW, ανάλογα έχει δημιουργηθεί το Volkswagen Driving Academy και, ως αποτέλεσμα, ο αριθμός σεμιναρίων έχει αυξηθεί κατακόρυφα, καλύπτοντας ακόμα περισσότερες από τις ανάγκες των οδηγών. Αυτήν την περίοδο διεξάγονται πέντε ειδών σεμινάρια, που απευθύνονται σε όλους. Από τα Safe - Eco Driving, από τα οποία μπορεί κανείς να αντλήσει σημαντικές πληροφορίες για την οικονομική οδήγηση, μέχρι το Racing Techniques, όπου μετρ των αγώνων, όπως ο Τάκης Σκαλτσάς, μεταφέρουν μερικά από τα μυστικά της αγωνιστικής οδήγησης.
Εντούτοις, όσο απίθανο κι αν ακούγεται, αυτό με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι το σεμινάριο για το ντριφτ! Ο Θωμάς Παπαπάσχος μας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ακόμα και σήμερα, το ντριφτ είναι το σεμινάριο με τη μεγαλύτερη ζήτηση. Οι περισσότεροι που το ακολουθούν είναι οδηγοί με προσθιοκίνητα μοντέλα, οι οποίοι έχουν μεγάλη θέληση να μάθουν, αλλά και να ζήσουν την εμπειρία της πλαγιολίσθησης. Παρακολουθούν κάποια βίντεο στο Διαδίκτυο και θεωρούν ότι είναι εύκολο. Όμως, έρχονται και διαπιστώνουν ότι, ακόμα και σε ελεγχόμενο χώρο, με κορύνες και ελαστικά, αλλά και χωρίς το άγχος του λάθους, οι περισσότερες από τις μισές προσπάθειές τους είναι αποτυχημένες. Και αυτό μετράει στην ψυχολογία τους, αφού καταλαβαίνουν ότι, αν δοκίμαζαν κάτι αντίστοιχο στο δρόμο, τότε θα κινδύνευαν πραγματικά οι ίδιοι και οι γύρω τους. Και πλέον το γνωρίζουν πολύ καλά. Για αυτό και η προτροπή μας είναι να πηγαίνουν όσοι θέλουν στις πίστες και στους χώρους ντριφτ, να δοκιμάζουν τις δυνατότητές τους, και όχι στο δρόμο». Κάτι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, αφού παρατηρούμε ότι εντέλει και η φιλοσοφία των ντρίφτερ δε διαφέρει πολύ από αυτήν των οδηγών αγώνων. Safety uber alles!

Με το πλάι!
Φυσικά, στο Ελληνικό βρεθήκαμε για έναν και μοναδικό σκοπό: το ντριφτ! Αυτήν την τόσο... γνωστή, αλλά και παράλληλα άγνωστη έννοια, και αυτόν τον τρόπο οδήγησης. Οι καθηγητές, αφού μας υποδέχθηκαν στο χώρο της θεωρητικής εκπαίδευσης, πέρασαν στο μάθημα. Η ομάδα του Driving Academy, με σεμνότητα και εξαιρετική μεταδοτικότητα, μας... ξενάγησε στο αυτοκίνητο για μια ανάλυση βασικών αρχών που χρειάζεται να γνωρίζει ο οδηγός ώστε να κινηθεί με ασφάλεια στο δρόμο. Έπειτα από αρκετή θεωρητική προσέγγιση της γρήγορης οδήγησης, καταλήξαμε στο ντριφτ και, εντέλει, στην πίστα, προς εφαρμογήν των όσων ακούσαμε.
Μπροστά μας τρία μοντέλα, ειδικά για την περίσταση. Ένα Mazda MX-5 εφοδιασμένο με μπλοκέ διαφορικό, ένα Nissan 350Z και μία ειδική έκδοση της BMW M5 δεύτερης γενιάς, με τον κωδικό «Nurburgring»! Η πρώτη μας επαφή είχε να κάνει με την πλέον απλή μορφή υπερστροφής, που δεν είναι άλλη από το powerslide. Συγκεκριμένα, προκαλείς το πίσω μέρος του αυτοκινήτου να γυρίσει μόνο με το πάτημα του γκαζιού, εκμεταλλευόμενος την ισχύ του κινητήρα. Διαδικασία απλή και εύκολη και, αναμφίβολα, ευχάριστη!
Η συνέχεια μας βρήκε σε βρεγμένη επιφάνεια, όπου έπρεπε να κινηθούμε πλαγιολισθαίνοντας γύρω από έναν κύκλο οριοθετημένο με κορύνες. ¶σκηση ιδανική για να μπορέσει ο οδηγός να αποκτήσει έλεγχο της πλαγιολίσθησης με το γκάζι. Όσο εύκολο και αν ακούγεται, είναι αρκετά δύσκολο στην αρχή, αφού απαιτεί λεπτομερείς χειρισμούς τόσο στο τιμόνι όσο και στο γκάζι για να διαγράψεις τη... μαγική τροχιά συνεχόμενα και χωρίς να κάνεις τετ-α-κε. Μόλις βρεις, όμως, τη χρυσή τομή ανάμεσα σε αυτά τα δύο στοιχεία, τότε αρχίζεις και αποκτάς μια πολύ καλύτερη αίσθηση της υπερστροφής, και πάντα απολύτως ελεγχόμενα. Παράλληλα, για να βιώσουμε συνθήκες σχεδόν ανύπαρκτης πρόσφυσης στο πίσω μέρος, περάσαμε και στο εσωτερικό ενός VW Golf GΤΙ, το οποίο ήταν τοποθετημένο σε μια παλιά μας γνώριμη και από το 4T Safetrack, την «Αράχνη». Στο μεταξύ μας άτυπο διαγωνισμό ο Γ.Χ. έκανε την έκπληξη, επικρατώντας επί του φαβορί και μετρ του είδους, Μ.Σαλ.
Έχοντας αποκτήσει μια πρώτη αίσθηση της υπερστροφής και του σχετικού κοντρόλ, συνεχίσαμε με μια διαφορετική τακτική ντριφτ: κατέβασμα από 3η σε 2η σχέση στο κιβώτιο στην είσοδο σε στροφή με διατήρηση αρχικά, και έπειτα απότομο άφημα του συμπλέκτη. Τεχνική που αποδείχθηκε σχετικά εύκολη στο να προκαλέσεις την υπερστροφή, αλλά δύσκολη στη διόρθωση και στην επαναφορά σε ευθεία πορεία. Ο λόγος έγκειται στο γεγονός ότι η υπερστροφή έρχεται απότομα και απαιτεί γρήγορες και λεπτές κινήσεις, τόσο για να ντριφτάρει το αυτοκίνητο όσο και για να επιστρέψει στην αρχική του πορεία. Και, ενώ αρχίζεις να αισθάνεσαι ντρίφτερ και χαμογελάς, οι καθηγητές φροντίζουν να σε επαναφέρουν στην τάξη. Με ποιο τρόπο; Βάζοντάς μας σε ένα χώρο διαμορφωμένο με κορύνες, όπου κληθήκαμε να κινηθούμε πλαγιολισθαίνοντας, διαγράφοντας οκτάρια σε βρεγμένο οδόστρωμα! Σε αυτήν την άσκηση πρέπει να βρεις τη λεπτή γραμμή ανάμεσα στο πόσο θα αφήσεις το αυτοκίνητο να ντριφτάρει, αλλά και στο πότε και σε ποιο σημείο θα γίνει η μεταφορά για να πλαγιολισθήσει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Δύσκολη εξίσωση για δυνατούς λύτες, που -κακά τα ψέματα- απαιτεί εξάσκηση... Κερασάκι στην τούρτα ήταν η οδήγηση σε μια πίστα όπου και μπορούσες να εφαρμόσεις τις τεχνικές που έμαθες στις ασκήσεις νωρίτερα. Διαδικασία ευχάριστη, όπου με ένα σετ λάστιχα μπορείς με άνεση να ξημεροβραδιάζεσαι στην πίστα...
Έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο του σεμιναρίου, αισθανόμασταν γεμάτοι! Σίγουρα αποκτήσαμε ακόμα μεγαλύτερο σεβασμό για τους οδηγούς ντριφτ, ενώ απολαύσαμε τις χαρές αυτού του είδους οδήγησης. Αναμφίβολα διασκεδαστικό, αλλά αυτό που κρατάς είναι ότι και εδώ, αν θέλεις να κινηθείς στο όριο της πρόσφυσης πλαγιολισθαίνοντας, πρέπει να «διαβάσεις». Σε κάθε περίπτωση, όσο ευχάριστο και αν είναι, άλλο τόσο δύσκολο και επικίνδυνο μπορεί να μετατραπεί αν το επιχειρήσει ο μη γνώστης, ειδικά σε ανοιχτούς δρόμους. Ακόμα και για τον πλέον έμπειρο, όλες οι προσπάθειες δε θα είναι απόλυτα επιτυχημένες, πόσω μάλλον για τον άπειρο. Για αυτόν το λόγο, σεμινάρια του είδους έχουν σημασία και μπορούν να προσφέρουν στον οδηγό, αφού, πέρα από το να μάθει δύο πράγματα παραπάνω, συνειδητοποιεί το μέγεθος και τη δυσκολία της συγκεκριμένης τεχνικής._ Π. Τ.

Οι καθηγητές
Οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει το δύσκολο ρόλο του καθηγητή έχουν παρελθόν στο χώρο. Ο Θωμάς Παπαπάσχος και ο Δημήτρης Χατζητόλιος έχουν διατελέσει στις συντακτικές -και όχι μόνον- ομάδες περιοδικών του ειδικού Τύπου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο Ιορδάνης Κονιανός είναι περισσότερο γνωστός στο χώρο του ντριφτ, όντας ο οδηγός που έφερε το twin drifting στη χώρα μας. Μαζί τους και ο Νικόλας Παπαπάσχος, που από το χώρο του καρτ μεταπήδησε και αυτός στο ντριφτ. Παράλληλα, αγωνιζόμενοι όπως ο μετρ της πλαγιολίσθησης Τάκης Σκαλτσάς, ο ταχύτατος Μάνος Στεφανής και ο γνωστός μας από το χώρο του καρτ Στάθης Ξηνταβελώνης δίνουν το «παρών», μεταφέροντας στους συμμετέχοντες τις γνώσεις τους. Κοινό στοιχείο σε όλους; Η ευγένεια, η διάθεση να ασχοληθούν με όσους ακολουθούν το course, αλλά και η μεταδοτικότητα.

Τα σεμινάρια
Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, τα σεμινάρια είναι πέντε και διαφοροποιούνται σημαντικά μεταξύ τους. Το πρώτο ονομάζεται «Safe - Eco Driving» και απευθύνεται σε όσους θέλουν να μάθουν τα μυστικά της οικονομικής αλλά και της ασφαλούς οδήγησης. Το επόμενο είναι το Car Control, μέσα από το οποίο, ανάλογα με τις οδικές συνθήκες, ο οδηγός εκπαιδεύεται στις σωστές αντιδράσεις ώστε να μη χάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου. Αμέσως ακολουθεί το High Perfomance, το οποίο αφορά οδηγούς που θέλουν το κάτι παραπάνω αναφορικά με την ταχύτητα, και ουσιαστικά θέλουν να μάθουν τα όρια του αυτοκινήτου και να διδαχθούν γρήγορη οδήγηση, ακολουθώντας τη φιλοσοφία των αρχών της πίστας. Μάλιστα, στο δεύτερο στάδιο του συγκεκριμένου σεμιναρίου γίνεται ανάλυση και μέσω τηλεμετρίας, έτσι ώστε ο οδηγός να γνωρίζει ακριβώς ποια είναι τα λάθη του, πού κερδίζει και πού χάνει χρόνο. Φυσικά, δε λείπει το ντριφτ, ενώ το τελευταίο στάδιο είναι το Racing Techniques, μέσα από το οποίο έμπειροι οδηγοί αγώνων μοιράζονται με το κοινό μερικά από τα μυστικά της αγωνιστικής οδήγησης, τόσο σε άσφαλτο όσο και χώμα!
Φυσικά, αυτό που ενδιαφέρει είναι το κόστος, και ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το σεμινάριο Eco έχει διάρκεια δύο ωρών, περιλαμβάνει θεωρία και οδήγηση στην πίστα, και κοστίζει 60 ευρώ. Αντίθετα, το αγωνιστικό σεμινάριο είναι το πλέον ακριβό, αφού κοστίζει 380 ευρώ και ο οδηγός έχει τη δυνατότητα να κάνει περίπου 25 χιλιόμετρα με καθαρόαιμο αγωνιστικό αυτοκίνητο. Από εκεί και πέρα, καθένα από τα προαναφερόμενα στάδια κοστίζουν από 170 έως 200 ευρώ, με την τιμή να διαφοροποιείται ανάλογα με τον αριθμό των σεμιναρίων και των σταδίων που θα ακολουθήσει κανείς. Τέλος, το σεμινάριο Drift Techniques είναι αυξημένο σε σχέση με το High Perfomance, και το κόστος αγγίζει τα 300 ευρώ, λόγω φυσικά και των φθορών που προκαλούνται σε αυτοκίνητα και ελαστικά.